Esej o tragédii [RC]

Obálka v zimním stylu - Esej o tragédii
Kniha: Esej o tragédii | The tragedy paper
Spisovatel: Elizabeth LaBan
Nakladatelství: Host
Vazba: Hardback
Počet stran: 280
Žánr: Young Adult

Duncan právě postoupil do čtvrtého ročníku na Irvingově škole. Jedná se o prestižní internátní školu, jejímž hlavním mottem je: "Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň". Kromě tohoto hesla škola dodržuje mnoho letitých tradic.
Jednou z nich je i to, že studenti čtvrtého ročníku dostávají pokoj po svých předchůdcích, kteří jim tam nechají schovaný malý dárek.
Na Duncana zbyl zdánlivě nejhorší pokoj ze všech. Před ním tam bydlel Tim Macbeth.
S ním je spojená nešťastná událost, která se stala loni při tradiční ročníkové hře. A dárek? Jsou to cédéčka, která Tim pro Duncana nahrál. Jsou záznamem Timova posledního roku Irvingovy školy, na kterou přestoupil, když se jeho rodiče přestěhovali.
Tim je nenápadný albín, který není rád středem pozornosti. Myslel si, že v klidu dokončí závěrečný ročník na škole, jehož součástí je i náročná esej o tragédii, kterou každoročně zadává nejobávanější učitel, pan Simon.
Jenže je tady Vanessa, do které se neplánovaně zamiluje. Dívka však není volná, chodí
s nejpopulárnějším studentem Patrickem. Ten má na starosti přípravu hry a Tima si zvolí jako svého pomocníka. Je to náhoda nebo to nějak souvisí s Vanessou?
Akce může začít...






Tim je albín a to znamená, že se bude muset navždy vyrovnávat s pokukujícimi lidmi a divnými otázkami. Nemá se moc rád a trpí sebelítostí, ale když konečně nastoupí na novou školu v New Yorku setká se krásnou Vanessou, do které se hned zamiluje. Jenže jako naschvál má Vanessa kluka-nejoblíbenějšího kluka na Irwingově škole.

Duncen postoupil do nejvyššího ročníku na škole, ale s tím i dostal nový pokoj, kterýho zklamal, protože dostal malý pokoj s příšernými zdmi. A co dárek? Od minulého studenta, který bydlel v tomto pokoji, dostal jen pár barevných "CD". Ze začatku ho to moc zklame, ale nakonec pochopí, že dostal to, co chtějí všichni- bonusu k své Eseji o tragédii...

"Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň!"

Zdá se vám to jako naprosto normální kniha? Jestli jste odpověděli ano, malinko jste se zmílili. Děj se prolíná s minulostí, kdy byl na škole Tim a s přítomností, která je podobné té, co prožívá Duncan. Tudíž vás každou větou poučuje, jak se Tim snaží pomoc Duncanovi, aby neudělal stejné chyby jako tehdy Tim.Zdá se, že jde o normální verzi YA knih, ale tato kniha je opravdu skvělá. Nemohu ji sice posoudit moc, protože jsem zas tolik citlivých, smutných a romantických knih nečetla, ale dokážu ji ohodnotit jako velice záživnou knihu, která není přeplněná zvraty ani akcí.
Všechno se čte plynule a každou novou kapitolou si přejete, aby jich bylo více.
'Esej o tragédii' byla přesně ta kniha, u které jsem si vždy před koncem kapitoly říkala " Ještě jednu kapitolu a jdu spát!"
Děj se děje vesměs střídavě z pohledu minulého, kdy v pokoji bydlel Tim, a pohledu přítomného, kdy tam žije Duncen.
Možná už jsem tak "zblblá" z knih, kde se v tu nejhezčí chvíli stane něco hrozného a tak jsem jen čekala, kdy například Vanessa řekne jejímu klukovi o Timovi a ten ho pak v zápalu žárlivosti půjde mlátit. Děj je jednoduše napínavý až do poslední stránky, kdy se vám nechce uvěřit, že je konec a nejraději byste pokračovali dál.
Untitled"Esej o trágédii" ocení hlavně mladší čtenáři, co prahnou po něčem jiném než klasický YA příběh. Po přečtení vám nedá spát! Je to o nešťastné lásce, která je sice opětovaná, ale nikdy se neuskuteční. Nenajdete silné hrdiny, ale najdete krásný příběh, který se zdá být téměř založeň na pravdě. Musím se též přiznat, že mě asi kolem té 250 stránky zachvátil nějaký smutek z děje, protože to co se stane v těchto stránkách je natolik smutné, že jsem se musela téměř ovládala, abych neupustila nějakou tu slzičku. Tim byl silný, ale nebyl seběvědomý, což bylo jediné, co mu chybělo.

Závěr: Zamilovaných příběhů je mraky, ale tenhle je doplněn překrásnými citáty a motty, lidskou chybou a jedním jediných zvratek, který život Tima změnil.. navždy. Hodnotím knihu plným počtem, protože jinak by to ani nešlo!
-10/10-

Za poskytnutí E-knihy děkuji nakladatelsví Host.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři