Žena v kleci [RC]


 
Kniha: Žena v kleci
Spisovatel: Andler-Olsen Jussi
Nakladatelství:Host
Typ: e-kniha
Počet stran: 408
Díl: 1

Komisař Carl Mørck je po traumatické události, utrpěné během služby, přeložen do nově založeného oddělení Q, kde se má zabývat nevyřešenými případy z minulosti. Případ mladé političky Merete Lynggaardové, jež před pěti lety beze stop zmizela, v něm probudí detektivní instinkty, které považoval za dávno vyhaslé. V pátrání mu účinně pomáhá svérázný arabský přistěhovalec Asad, jehož přítomnost v díle je zdrojem multikulturního napětí i mnoha humorných situací. Čím hlouběji Carl Mørck do případu proniká, tím větší nachází nesrovnalosti. Je opravdu možné, že ta žena je stále ještě naživu, že ji někdo vězní a týrá na neznámém místě?






http://nd06.jxs.cz/424/194/cad6d5a35a_96110216_o2.png


Carl je muž ve středním věku, který po dlouhé době stojí na vlastních nohách. Snaží se vzpamatovat z přestřelky a navíc stojí na pokraji rodinného rozpadu. Je mrzutý, ale vevnitř je chytrý a prohnaný.  Ovšem po té době se vrací do práce, kde ho nechtějí a tak ho 'povýší' a on začne vést nové oddělení 'Q'. Uplyne pár hodin a on si vezme na starost únos a následnou vraždu Merete M, která jak se zdá teď být naživu. Ale co když jediný svědek je němý bratr Uff?

Knižní thriller 'Žena v kleci' z prostředí severských kriminálek pojednává první díl z případů oddělení 'Q', který má dle mého velice dobře našlápnuto k celoznámému bestselleru ze scény krimi thrillerů.  I když je četba určitě určená spíše pro starší [možná i dospělé] čtenáře, mě dokázala velice zaujmout. Ať už z anotace a následné ukázky nebo přímo z recenzí. 
Narozdíl od předvídatelných knih, ve kterých je hlavní pachatel hned znám, a to nám ruší požitek a překvapení, zde použil autor jiný způsob. Pachatele nám odhalil už v prvních pár stránkách, avšak čtenář je natolik 'zaslepen' honbou po pravém pachateli, že si toho těžko všimne.  Spisovatel dokázal vytvořit opravdu poutavou kriminálku i pro čtenáře kategorie 14+. Delší kapitoly než je známo, vám zajistí stálejší požitek a rychleji se začtete. První kapitola je napsána z Carlova pohledu, kdy hned jak nastoupí do nové práce spolu se svým asistentem Asadem, dostává na svůj případ zmizelé Marete Lynggaardová . Ovšem o pár dalších kapitol se nám úhel pohledu obrací a vypráví nám osud Merete Lynggaardové z minulosti, kdy ji v roce 2002 unesli.  


Film na motiv této knihy
Hlavní propagonisté této knihy Carl a Asad poté ještě s Merete a Uffem jsou kladné postavy, které za sebou mají něco, co by nejraději vymazali z historie. Například u Asada nikdo neví, co dělá kluk ze Sýrie tak daleko na severu.  Když už se bavíme o Asadovi, mohu říct, že u této postavy jsem si byla už od začátku jistá, že by Carla nezradil. Kdežto hlavní postavu jsem chvilkama měla a neměla ráda. Mohla bych to přiřadit i k pocitu, že kdyby tam Carl nebyl, všechno by se stejně stalo. Ovšem tento drobný fakt by se dal přenést, protože když se dokoliv zvrtlo on a Asad to dokázali pořádně zakecat a vtipně podthnout.
Děj je napsán velice poutavě a napínavě. Jussi dokázal vytvořit vtipný, brutální a napínavý příběh do poslední stánky. A nejlepší na kriminálních knihách, které jsou jako tato je, že děj není předpověděný už při objevení prvního místa. S každou kapitolou se začítáte stále hlouběji, ale  když jste dole..je konec.

V několika chvílích jsem si říkala, kdy se konečně začně objevovat pravda, protože listy utíkali a Carl stále ne a ne přijít na jedinou stopu, ze které by postupně složil skládačku. 
U této knihy jsem měla obavy:Bude mě bavit? Nebude to jen ta béčková kriminálka?  
Ale po první kapitole jsem byla spokojená a mile překvapena. Po světě je tisíce thrillerů z prostředí severu, ale já si vybrala opravdu tu nejlepší, co jsem mohla a s jistotou mohu říct, že se do budoucna ještě budu zajímat o případy z oddělení 'Q'..Mohu s jistotou říct, že děj je promyšlený a nějaké chybky ohledně nepřesností se tak dokážou téměř sami odpustit. Jde o nejlepší kriminálku, kterou jsem zatím v tomto roce četla!Jediné, co tak dělalo drobné problémy, byla zvláštní jména měst či postav, protože asi víte, že v Dánsku mají i přehláskované 'U' a jiné písmena.





Žena v kleci je severská kriminálka, jehož hlavní postava musí vyřešit několik let neřešený případ unesené poslankyně, která je podle něj naživu. Carl vás zavede do zákulisí kriminalistů v severních zemích, ale i do tajů politiky. A jeho příběh vás nenechá chladným ani minutu. Knihu nemůžu jinak než ohodnotit téměř plným počtem!

95%

Děkuji za poskytnutí e-knihy nakladatelství Host.cz

0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři