Zabijáci [RC]


Kniha: Zabijáci |  Fasandræberne
Spisovatel: Jussi Adler-Olsen
Nakladatelství: Host 2013
Typ:  [paperback]
Žánr: krimi
Počet stran: 432
Série: Případy oddělení Q [2.]
Na severu Dánska dojde k brutální vraždě; oběťmi jsou bratr a sestra. Policejní vyšetřování naznačuje, že mezi podezřelými je skupinka žáků místní internátní školy, kterou navštěvují děti nejbohatších Dánů. Jeden z žáků se po letech k činu skutečně dozná, je odsouzen a případ se zdá být vyřešen. Uplyne ovšem pár let a složka s případem přistane na stole komisaře Carla Mørcka z oddělení Q, zabývajícího se odloženými případy zvláštní důležitosti. Zprvu má za to, že jde o nějaký omyl, ale brzy mu dojde, že něco je velmi, velmi špatně. Spolu se svým asistentem Asadem a novým členem oddělení, mladou prostořekou Rose, se pouštějí do pátrání, které je provede všemi patry společnosti: od toho největšího chudáka na hlavním nádraží až po muže na vrcholu. Lov začíná…

http://nd06.jxs.cz/424/194/cad6d5a35a_96110216_o2.png


Jussi Adler - Olsen
Carl nečekaně na svůj stůl dostane případ, který vlastně ani nemá být otevřen. Avšak něco mu napovídá, aby se o to přecejen zajímal, i když jde o několik let uzavřený případ. Nakonec jeho nové oddělení odhaluje zákulisí několika vražd, na kterých má položené ruce několik členů soukromé školy a on je zaveden do světa té nejvyšší smetánky z Dánska, třem mocným podnikatelům Ditlevovi, Ulrikovi a Torstenovi. O pár hodin se na scénu dostává i psychycky zničená bezdomovkyně Kammie, který kdysi k této trojici také patřila. Proč najednou skončila na ulici, když má vilu někde u jezera, a hledá něco, jak by se mohla pomstít bývalým spolužákům? Objeví ji Carl včas než se ozve první rána z lesů nebo skončí jako lovená zvěř?


* * *

Carl se opravdu od prvního dílu nezměnil. Jeho charakter zůstal stále ledový jako led, avšak jeho humor spolu s Asadem mi někdy vykouzlil úsměv na tváři. Bohužel pro čtěnáře je fakt, když si uvědomí, že Carl tam vlastně ani nemusí být a nic by se nezměnilo. Asad v tomto díle už byl trochu zamlklý nebo alespoň se mi to tak zdálo. 'Naštěstí' k nim přibyla i protivná Rose. Můj názor na ni není tak úplně kladný, protože ji nevidím nijak pozitivně. Dalo by se téměř říct, že bych nejradě stála za názorem, že bez ní by to mělo takové to kouzlo z prvního dílu, ale možná se mýlím. Dám tomu čas do dalšího dílu a třeba změním názor.
Na druhou stranu je tu Kammie, neštastná žena, co se touží pomstí a vy se do ní zamilujete a pak už jí jen držíte palce, aby vyšlo to, co si přeje. Přecejen jde jenom za pomstou, na kterou má právo.
Šest teenagerů ze soukromé školy, kteří mají jeden zvrhlý koníček. Když vezmeme tuto zápletku a přidáme k ní psychicky zničenou Kammie, která touží po mstě, vyjde nám něco čtivého, co vám nejednou zatají dech. 
Spisovatel se zaměřuje na lidskou mysl a nemálo lidem se zdá, že jeho knihy jsou až příliš kruté. Podle něj to však způsobuje lidská představivost, protože on sám ve svých dílech nikdy nejde až do detailů vražd a násilných činů.


"Volání honců sílilo. V uších mu hučelo a vlhký vzduch se hnal bolestivě do plic"

Musím říct, že mě tento autor stále více překvapuje! Když jsem si četla první díl, říkala jsem si ; "OK, to je dobré.", ale teď si musím prostě říct: " To je zatraceně dobré!". Abych pravdu řekla nikdy jsem si nemyslela, že severskou krimi někdy budu číst, protože většinou jsem četla kriminální případy z Ameriky, což se hodně liší. Spisovatelé ze severu jsou zkrátka mistři svého oboru a když mluvíme o mistrech, nejde nezmínit i autora těchto knih. Severské krimi jsou úplně na jiné úrovni...


Olsen  napsal opravda napínavou, až bych řekla i psycho knihu.
Knihy od autora jsou taky zajímavé v tom, že vlastně nemáte, co vyšetřovat. Tedy alespoň ne to, co v klasických kriminálkách, které znáte z televizí. Zkrátka Olsen vám na stůl položí krimi příběh, ve kterém už pachatele znáte z prvních stran a vy už jen čekáte, co se z toho vyvine a jak to Kammie vymyslí. I přesto však dokáže jeho příběh držet a kapitoly se vám čtou ještě snadněji. Bylo to něco jiného, za co palec nahoru pro autora.
Trochu mě zklamal konec knihy. Čekala jsem ho trochu pomalejší, abych si jej více mohla vychutnat.Tento závěr se mi zdál takový možná až moc rozjetý a vypadalo to jakoby Olsen chtěl rychle skončit, což je dle mého velká škoda


Zabijáci je krimi se směsí psycho z prostředí severských zemí a neustálých vražd. Druhý díl je o něco méně napínavější než první, avšak o napívanost, geniálnost a čtivost nebude nouze. Kniha má spád a čte se, že ji nechcete odložit z ruky. Olsen je mistr svého oboru, v Dánsku je nazýván jako Král a jeho díla vás vedou do tajů politiky, prestižních lidí, ale i na úplné dno k psychycky zničené Kammie, která už nepozná realitu od myšlenek.Doporučuji!

93%
[Chyběla tomu ta šťáva z předchozího dílu a trochu uspěchaný konec. Jinak jde o krimiromán, který by fanoušci tohoto žánru měli přičíst!]


Za poskytnutí e-knihy děkuji nakladatelství Host

0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři