[RC] Zom-B | Darren Shan

Kniha: Zom - B
Spisovatel: Darren Shan
Série: Zom-B (?) 1. 
Vydání: Coo-Boo 2015
Vazba: Pevná
Štítek: horor, apokalypsa
Počet stran: 189

Hrozivé útoky zombie jsou tady, nejdůležitější je přežít!

Když se na YouTube objeví první záběry útoků zombií, nikdo jejich pravosti nevěří. I když hrozí, že oživlí mrtví zpustoší celý svět. Avšak pro B je mnohem důležitější, aby přežila na střední škole a vyhnula se svému alkoholickému a tyranskému otci.

Když zombie dorazí k nim do školy, B bude muset rychle najít ještě někoho dalšího, kdo přežil, aby se zachránila. Musí vyměnit školní chodby za ulice vymřelého Londýna a hlavně přežít!

První díl další skvělé série od Darrena Shana! 

¨

B  je téměř pravým opakem vzorné dívky, je drzá, zlá a ke všemu rasistická jako její tyranský otec. Její jediný cíl je přežít střední školu, přežít to, že ona i její matka jsou oběťmi domácího násilí. Když se objeví první záběry se zombie nikdo jim nevěří, dokonce ani sama B, která pro tyto příšery přímo žije.Bohužel jen do t doby, co se z poklidného zápasu ve footballe stane ten poslední.Přímo uprostřed zápasu jsou všichni napadeni zombíky a v tu chvíli začíná boj o život. Je schopná B obětovat i svého černého kamaráda pro to, aby nezklamala otce?

* * *
Přiznám se, že jsem velký fanoušek seriálu The Walking dead a když jsem slyšela, že Coo Boo konečně tuto knihu vydá, byl to takový dáreček k další části páté série. Kromě seriálu však se zombíky se moc neseznamuji. Většinu hororů s nimi jsem neviděla a o knihách nemluvě. Musím se přiznat, že kdyby nešlo o mého nejoblíbenějšího autora, patrně bych o knihu nezavadila, protože to není zkrátka můj styl. Není to dokonce ani Shanův styl..
Darren Shan je autorem známé ságy o poloupíru Darrenu Shanovi, o jeho učiteli Lartenu Hroozleym a nebo démonské ságy Demonata. Jak vidíte, autor je hotový mistr hororových námětů a prozatím se mu to i daří. Upíři, démoni, mutanti, zrůdy okey, ale zombie? No, to jsem zvědavá.

Vzhledem naprosto tenounké knížečky jde o dobře promyšlený, ale vcelku jednoduchý příběh s originální zápletkou a postavami, o kterých je lepší si raději nic nemyslet.
Hlavní hrdinkou, jak by se sama označila, je B. Paličatá, drzá a co nejhorší – rasistická stejně jako její tyranský a alkoholický otec. A právě to jí děsí, ona nechce být jako její otec, který je zapřísáhlý rasista a už nechce, aby jí nebo matku bil. Ona je zvláštní a přitom dost dobrá postava. Normálně bych jí asi do knihy moc nevsazovala, protože její chování není zrovna na holku nejlepší, ale do knihy Zom-B se neskutečně hodí a celkově pasuje do té krvavé atmosféry. I když jsem jí ze začátku nejraději profackovala (nemám ráda rasisty a přijde mi odporné odsuzovat Asijčana nebo Afričana), po čase jsem její chování trochu pochopila. Není lehké žít v rodině jakou má ona. Raději bude souhlasit se vším než aby odporovala tyranovi, kterého nazývá otcem.
Tento autor má téměř ve všech jeho knihách někoho, kdo skoro jakoby řídil všechny katastrofy a i v Zom-B tu jeden je ...Soví muž který ještě bude hrát velice důležitou roli. Darren Shan je s postavami nikdy nepáral a vždy si s nimi hrál jako s loutkami.

   
Kniha je plná přemýšlení nad rasisty a nad menšinami. Vlastně, abych řekla pravdu, většinu knihy tvoří právě otázky, myšlenky a tyto výjevy rasistického myšlení nejen z hlavy jejího otce, ale i z její samotné. Nerada to říkám, ale líbilo se mi to. Podle mě to skvěle doplňuje děj a i když se to zdá jakoby to vůbec tam nemuselo být a že to může jen některé lidi otravovat, má to svoje cenné místo. Bez tohoto bych asi těžko nadávala nad B -iným otcem, který je pravý příklad nacisty, rasisty a taky pěkného tyrana, bez toho bych neměla na koho nadávat a koho nenávidět. Dámy a pánové, upřímně. Nějaký malý zombie nebo nacista, rasista a tyran? Zkrátka to dodávala knize švih!
Zom-B, Zombie. Člověk by si myslel, že to bude kniha celá o zombie, ale ti se tu mihli tu a tam. Hned v prologu nás Shan šokuje nechutně krutými scénami, a pak dlouhou dobu se nic neděje. Právě tam totiž jsou ty úvahy nad rasismem, nevyrovnanost B. Shan naštěstí nezapomněl na své epické konce a když se kniha chýlila ke konci, zavalil nás hordou zombie a tím si otevřel cestu do nové série.
Zápletka není špatná, knih o zombie je málo a když ji napíše známý autor, je to ještě lepší. Příběh je šikovně doplněn a jeho spád je jako rychlost světla. Já nemám sebemenší potíže se do čtivých vět Shana začíst. Všechny jeho příběhy jsou krátké, šokující, možná trochu kruté a nechutné, ale jsou napínavé a zajímavé.


Nejhorší na knihách jsou konce a jak už znám Shana, určitě si vymyslel dokonalý zvrat a něco, co člověka tak naštve. Měla jsem pravdu, vymyslel. Jak já ty jeho šokojící konce miluji a přitom nesnáším. Nevím, kam na to chodí...
 Co je pro čtenáře horší? Naprosto nečekaný konec, u kterého je lepší sedět na židli, a nebo čtenáři neoblíbená věta 'Pokračování příště..'

Zom-B je drsná a místy nechutná kniha s vcelku zajímavou hlavní postavou. Zápletka je vedena nejeen z té napínavé části se zombie, ale řeší i problematiku nynějšího světa a drsnou realitu v některých rodinách. Zní to divně, ale zvyšuje to atraktivitu knihy.. opravdu čtivé s rychlým spádem a se spousty zvratů, jak už je u autora známo. Hodně doporučuji milovníkům zombie a hororů s pevným žaludkem. Pokud jste ještě nic o Darrena Shana nečetli, zkuste Zom-B. Minimálně vám to znechutí žaludek na několik minut dopředu.
10/10
Klobou dolů pro autora, protože je málo kdo, kdo mě tak dokázal zaujmout a napsat něco tak realistického, i přes zombie. Opět se mu to povedlo!

Děkuji internetovému knihkupectví MEGAKNIHY za poskytnutí recenzního výtisku.
Megaknihy.cz


2 komentářů:

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři