[RC] Okamžik Všeho - Shelly King

Okamžik všeho
Kniha: Okamžik všeho
Spisovatel: Shelly King
Vydání: Host 2015 | 314 stran
Moje hodnocení: 5/5

Nezaměstnaná IT specialistka, krachující antikvariát, stará kniha a láska dvou lidí, kteří se nikdy osobně nesetkali…
Život Maggie Duprésové je vzhůru nohama. Propustili ji z firmy v Silicon Valley a ona je teď „nedobrovolně vyřazena z výplatní listiny“. Podle své matky selhala, protože se neprovdala, a navíc je bez práce. Před problémy se ukrývá ve Vážce, antikvariátě, který je na tom podobně jako ona. Jednou se Maggie dostane do ruky starý potrhaný výtisk Milence lady Chatterleyové, a když ho otevře, najde v něm vepsané vášnivé vzkazy dvou lidí, kteří se nikdy osobně nesetkali. Maggie zjistí, že jejich milostná konverzace neprobíhala v minulosti, jak se původně domnívala, ale že je zcela současná a ona ji přerušila. Zapojí tedy všechny své schopnosti geeka a rozhodne se dát ony dva čtenáře dohromady a zachránit krachující antikvariát. Toto předsevzetí má nečekané následky: všechno, co dosud pokládala za podstatné, se převrátí a Maggie zjistí, kým skutečně je.





Maggiin život se bohužel hroutí. Když se odstěhovala od matky, představovala si svět jinak. Z její jediné práce ji nedávno propustili a jí nezbývá nic jiného, než chodit každý den do starého antikvariátu Vážka a zabíjet tam veškerý svůj volný čas. S Vážkou to však jde z kopce... Majitel Hugh už je starý a o použité knihy zřejmě nemá nikdo zájem. V tom Maggie dostane do ruky starou a otrhanou knihu o lásce. Sotva jí otevře a už si všimne drobných poznámek, které se později změní v konverzace...v zamilované konverzace. O několik dní později zjistí, že ti dva nejsou z minulosti, ale někde tady žijí právě ted. Začíná hledání Cathariny a Henryho, dvou zamilovaných osob, kteří se nikdy nesetkali.
 Databáze knih | Goodreads | Host.cz

První, co jsem si říkala, když jsem se podívala na obálku, bylo, jak je nádherná a tak neskutečně jednoduchá. Alespoň důkaz toho, že i jednoduché obálky jsou na knihách ty nejkrásnější a někdy je méně více. K tomuto příběhu se hodí perfektně!


Tato kniha je hlavně o Maggie, ženě, kterou propustili a jediná její útěcha jsou knihy. Když spisovatelka začala Maggie popisovat, úplně se mi objevil obrázek takové typické ženy s kudrlinkami na vlasech a s knihou v ruce, jak někde zapřemýšleně čte. Avšak moje představa se Maggie vůbec nepodobala. Ona totiž už od začátku nebyla jako ta typická knihovnice s brýlemi na očích. Od začátku na mě působila milým a rozumným dojmem a častokrát jsem se nad jejími vtipnými a lehkými poznámkami zasmála. 
Celkově bych postavy chtěla zhodnotit jako skoro živé, každá z nich měla svůj charakter a i třeba ten Dizzy, kterého jsem ze začátku nemusela, se nakonec zdál jako pohodář. Každá postava měla své upevnění v příběhu a nebyla tam jenom pro okrasu. Po dobu čtení jako byste společně s Maggie žili a byli svědky toho, jak se změnila její duševní stránka. 

Se svými 320 stránkami se kniha neřadí mezi nějak obsáhlé, ale vyloženě vychrtlinka to taky není. Ocenila bych menší a kratší kapitoly, protože mezi nimi byli docela velké mezery a abych se přiznala, nemusím to. Mám ráda, když je třeba třicet kapitol, ale to neznamená, že by mi to nějak zkazilo požitek z knihy. Pokud po knize máte v plánu sáhnout s naději, že jde o něco jako lovestroy, raději ji ani neotevírejte. Mohli byste být poněkud zklamaní.I když v anotaci to zní, že to bude hotová romantika, ve které se dvě duše budou hledat, i když se nikdy neviděli, skutečnost je jiná. Pravá zápletka odsouvá tu romantiku trochu do pozadí. 
Krátce po přečtení jsem dumala já sama nad tím, jakou zápletku to vlastně mělo, co bylo cílem autorky.  Byl to životní příběh? Byl to příběh o nalezení ztraceného sebevědomí? O čem to tedy byl příběh?Já vám to povím, byl to příběh, ve kterém jste mohli sledovat, jak jedna obyčejná a bezvýznamná věc dokáže člověka naprosto změnit a najít mu smysl života.Velkou částí bych řekla, že jde o skoro životem napsaný příběh, který má takovou hloubku, že by měl mít kořeny v realitě. 

"Nemá cenu přemýšlet o budoucnosti, o tom, co má přijít. Přijde to tak jako tak. - HENRY"
str.223
Když už se blížil konec, nemohla jsem tomu uvěřit, jak rychle mi kniha utekla. Na jednu stranu jsem chtěla znát konec, chtěla jsem vědět, kdo je Catharine, když už jsem věděla, kdo je Henry. Ale na tu druhou jsem přemýšlela, jaký konec bude Okamžik všeho mít. Nakonec jsem byla spokojená a v klidu si mohla čtečku odložit i s poznámkami, které si dělám v každé kapitole. Byla jsem tak přesvědčená, že se stane něco zlého, ale přitom autorka napsala opravdu pěkný a trochu pootevřený konec. Kniha se mi četla lehce, nijak jsem se nezasekávala a po celou dobu jsem byla do příběhu ponořená...

          
Okamžik všeho je přímo chuťovka na jedno či dvě odpoledne. Nic těžko pro čtení, naprosto lehký příběh, u kterého se i zasmějete a nahlédnete do dějí v jednom starém antikvariátu. Společně s Maggie budete nejen pátrat po Catharině a Henrym, ale i po objevení Maggiína vlastního já, které bylo dlouho pohřbené v hloubi duše. Naprosto jednoduchou zápletku by neměl mít problém přečíst zdaleka nikdo. Věřte mi, nečekejte lovestory a ani velký epický příběh a budete nadmíru spokojeni! Autorčin styl je čtivý a jakmile ho jednou odložíte, budete chtít začít číst znovu. Já si nemohu pomoc, já knihu jedním slovem doporučuji pro jakýkoliv typ čtenářů. 

5/5 
Děkuji nakladatelství Host za poskytnutí e-knihy.

Instagram | Facebook | Ask
Anika Rodriguez 

2 komentářů:

  1. Okamžitě mne zaujala obálka. Ta je opravdu povedená! A i tvá recenze mne opravdu navnadila, takže myslím, že mám na wishlistu další přírustek :) Pěkná recenze =)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři